W dniu 23.10.2015 r . uczniowie klas trzecich pod opieką Pani Renaty Rusnarczyk i Pana Leszka Wołka wzięli udział w warsztatach „ Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku. Najpierw uczniowie wysłuchali krótkiej prelekcji przygotowanej przez uczniów na temat etapów powstawania chleba. Następnie wszyscy uczestnicy przenieśli się do pracowni gastronomicznej, gdzie sami mogli zastosować zdobytą wcześniej wiedzę – wyrabiali zaczyn na chleb i bułki, które zostały wypieczone i podane im do degustacji z naturalnymi dodatkami takimi jak: konfitura, miód, masło, smalec. Warsztaty były dla uczniów ciekawym doświadczeniem i pokazały z jakim szacunkiem powinniśmy odnosić się do chleba. Zapach pieczonego chleba, jego smak, wspólne spożywanie nadały klimat ciepła rodzinnego, którego w dzisiejszych czasach tak nam brakuje. Serdecznie dziękujemy organizatorom za zaproszenie szczególnie Pani dyrektor Elżbiecie Trojnarskiej i zastępcy dyrektora Pani Barbarze Skubisz oraz Pani Stanisławie Kwiatek, która prowadziła warsztaty z uczniami. Autor tekstu i zdjęć Dyr. Renata Rusnarczyk